Az ENSZ új klímajelentése azonnali cselekvésre sarkall

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) kiadta legújabb jelentését, mely arra figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás egyre több negatív következménnyel jár, melyek kezelésére azonnali cselekvés szükséges. Több szakértő véleménye alapján mindehhez elengedhetetlen az összehangolt globális fellépés, az anyagi és politikai támogatás, a célzott beruházások növelése.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) kiadta legújabb jelentését, mely arra figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás egyre több negatív következménnyel jár, melyek kezelésére azonnali cselekvés szükséges. Földünk számos térségében hőhullámok, árvizek, aszályok, víz- és élelmiszerellátási problémák jelentkeznek, melyek veszélyeztetik az emberi jólétet és egészséget, a természetes ökoszisztémát, valamint a civilizáció élhető jövőjének biztonságát. Emiatt azonnali és ambiciózus intézkedésekre van szükség. Több szakértő véleménye alapján mindehhez elengedhetetlen az összehangolt globális fellépés, az anyagi és politikai támogatás, a célzott beruházások növelése.

A jelentés újdonsága, hogy a társadalom- , természet- és gazdaságtudományokat integrálja, így átfogó képet nyújt.

Sajnos a jelenlegi éghajlatváltozási ütem alapján elkerülhetetlennek tűnik, hogy a globális átlaghőmérséklet 1,5 fokot emelkedjen 2040-re (az ipari forradalom idején jellemző szinthez viszonyítva). Ez az a szint, ami már kritikus helyzetváltozást jelent. Amennyiben nem sikerül ezt visszafordítani, akkor szembe kell néznünk az elszegényedő élővilággal, vízhiánnyal, élelmiszer-biztonsági kockázatokkal, árvizekkel, szárazsággal, hőstresszel. Azonban az IPCC jelentése szerint a hatások mérsékelhetők, ha rögvest cselekszünk.

A jelentés kiemelt figyelmet fordít a városokra is, hiszen ott kézzelfoghatóak a klímaváltozás hatásai, melyeket az egyre magasabb urbanizációs szint csak tovább erősít. Szerencsére ezeket is lehet kezelni átgondolt város- és közlekedéstervezéssel, fenntartható energiarendszerek használatával. Az éghajlatkutatók szerint a városokban a zöld infrastruktúra kiépítése kiemelt fontosságú.

Forrás: www.telex.hu