Letölthető a CCU/S Fehér Könyv

Elérhető a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium gondozásában elkészült és a szakmai szereplőkkel véleményeztetett CCU/S Fehér Könyv!

A Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL) gondozásában, az SZTE Greennovation Center és az IFUA Horváth & Partners Kft. együttműködésével készült el a "Szén-dioxid-tárolási és -hasznosítási (CCS/CCU) lehetőségek Magyarországon" című Fehér Könyv, amely az alábbi linkről letölthető: https://greennovation.hu/feherkonyv.pdf  

A Fehér Könyv, mint az európai uniós jog- és stratégiaalkotás folyamataiban gyakran használt megalapozó dokumentum, általában olyan globális problémákra reflektál, melyek kezelésében egységes és összehangolt (sokszor nemzetközi) cselekvési tervre van szükség. Jelen Fehér Könyv a szén-dioxid-leválasztási, -hasznosítási és –tárolási (Carbon Capture, Utilization and Storage, CCU/S) technológiák témakörét járja körül, elsődleges célja pedig a hazai CCU/S ipar szakmai megalapozása. A dokumentum továbbá kiindulási alapot szolgáltathat a CCU/S technológiák hazai energia- és klímastratégiákba történő hatékonyabb beépítésébe, valamint segít a gazdasági szereplőknek a számukra legmegfelelőbb dekarbonizációs stratégia kidolgozásában. Mivel a CCU/S technológiák a különböző típusú, fejlettségű és elterjedtségű megoldások mellett szerepelnek a dekarbonizációs eszköztárban, alkalmazásuk egy meglehetősen komplex környezetben történik technológiai, gazdasági és jogi szempontból egyaránt.